Den nye redningsskøyta er her!

Fra høsten 2021 setter Redningsselskapet en ny redningsskøyte inn i beredskapen ved stasjonen i Farsund, RS «Erling Skjalgsson». Fartøyet er en havgående skøyte i Ulstein-klassen med stor fart og slepeevne som vil kunne komme raskt frem når noe skjer. 

RS «Erling Skjalgsson»
RS «Erling Skjalgsson» er et topp moderne fartøy som vil bli bemannet av fast ansatte redningsmenn.

Nå kommer RS «Erling Skjalgsson» til Farsund!

RS «Erling Skjalgsson» er et topp moderne fartøy som vil bli bemannet av fast ansatte redningsmenn. Den nye skøyta vil sørge for trygghet for de mange sjøfarende utenfor den værharde kysten vår og vil kunne komme langt raskere frem når det står om liv.  

Historisk sett har det gjennom årene vært store forlis med blant annet sjarkfiskere og turister i området skøyta nå stasjoneres. Så sent som 1. oktober i år ble to fisketurister reddet i en dramatisk redningsaksjon utenfor Farsund. Turistene klamret seg til et sjømerke i fem meter høye bølger før en redningsmann fra redningsskøyta «Skomvær III» gikk i sjøen for å hjelpe de to fiskerne. Hendelsen endte heldigvis godt.

Det er behov for en stor, rask og kraftig redningsskøyte i Skagerrak. Ved å stasjonere RS 173 «Erling Skjalgsson» i Farsund utnytter vi denne redningsskøytas kapasitet på beste måte, sier Rikke Lind.

Dåpen i Stavanger

Det var en festdag i Stavanger da RS 173 «Erling Skjalgsson» ble døpt 4. november. 

Donatorer
F.v. ordfører i Farsund Arnt Abrahamsen, donator Knut Rafto, og gudmor og ordfører i Stavanger Kari Nessa Nordtun.

Donasjonen

Det er Knut Rafto gjennom selskapet KNR Invest AS som er hoved-donatoren bak den nye skøyta. Rafto er tidligere forretningsmann og har hatt et nært forhold til sjøen og havet i hele sitt liv. Han er opprinnelig bergenser, men har de siste 50 årene bodd i Stavanger.

Jeg er glad for å kunne bidra til å trygge kysten ytterligere. Jeg har selv hatt mye glede av å ferdes i det våte element, og setter pris på tryggheten som redningsskøytene og Redningsselskapet til enhver tid kan bistå med. Sjøen betyr mye for mange, og god beredskap i distriktene er viktig. Det er en stor dag for meg å endelig se RS 173 «Erling Skjalgsson» på vannet, sier Rafto.

I tillegg til Rafto har Farsund kommune bidratt med en halv million kroner til nybygget. Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord har bidratt med 50 000 kroner hver, i tillegg til flere lokale givere og foreninger.

Farsund vil de nærmeste årene være primærstasjon for denne redningsskøyta som vil sørge for sikkerhet i Skagerak, langs sørlandskysten og områdene rundt. Operasjonsområdet vil være havområdene mellom Egersund i vest og Flekkerøya i øst.

Havariet i 2016

Lista, september 2016. Redningsskøyta RS «Ægir» legger ut fra basen i Farsund. En mann skal ha gått ut på moloen, og blitt skylt i havet. Det har blåst liten storm i flere dager.

Skipsfører Thor Hugo Johansen styrer skøyta mot posisjonen de har fått oppgitt. Bølgene vokser seg større og større. Området er værhardt. Thor Hugo kjenner området godt etter 44 år i RS. Plutselig kjenner han en merkelig bevegelse i skøyta. Den legger seg over på siden, for så å fortsette helt rundt. Ikke bare én gang, men to. Så blir alt mørkt.

RS «Ægir» blir tatt av brottsjø. Redningsskøyta får store skader og mister fremdriften, og mannskapet blir tvunget til å evakuere. Redningsskøyta driver i land på Storestranda på Lista. På grunn av skadene blir den tatt ut av tjeneste, og etter en nøye gjennomgang av skadeomfanget blir det klart at fartøyet formelt blir kondemnert. 

Siden den gang er det stort sett den eldre skøyta RS "Oscar Tybring IV" som har vært stasjonert i Farsund. 

Operasjonsområdet vil være havområdene mellom Egersund i vest og Flekkerøya i øst. Kartet viser dagens situasjon. Med ny skøyte vil utrykningstiden nesten halveres.

Støtt den nye skøyta

Vil du støtte den nye redningsskøyta? 

Vipps et valgfritt beløp til 2366 - din gave redder liv! 

Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss angående støtte til det nye fartøyet? 

E-post: gro.ismar@rs.no

Telefon: 908 72 505 - Gro Ismar, ansvarlig donasjoner

FAKTA – RS «Erling Skjalgsson»

Klasse: Ulstein

Slepekraft: 12 tonn

Toppfart: 38 knop

Skrog: Aluminium, vil tåle 6,5 G

Skroglengde: 22 meter

Største bredde: 6,26 meter  

Dypgang: 1,2 meter

Framdrift: Rolls-Royce Vannjet

Motorer: To MTU hver på på 1660 hk, totalt 3600 hk

Brannkapasitet: 4000 liter vann i minuttet