Isvekteren på vakt

Forrige helg valgte vi å flytte luftputebåten «Isvekteren» fra Mjøsa til Oslofjorden ved Bærumsområdet for å øke beredskapen på isen. På den måten kunne vi være raskere på plass dersom noen skulle gå gjennom isen. Det var meldt pent vær og det var ventet tusenvis av folk. Helgen før gikk 12 personer gjennom isen i dette området.

«Isvekteren» er en hovercraft, med en toppfart opp mot 35 knop – som bemannes av frivillige. Båten er stasjonert på Mjøsa, men er lett å flytte på og kan derfor transporteres til andre steder etter behov.

I tillegg til «Isvekteren» stilte våre frivillige opp for å informer om sikkerhet på isen og solgte ispigger til de som ønsket det. Det var en gjennomgående positiv stemning og godt å se at mange tok sikkerheten seriøst.

Luftputebåt på det sentrale Østlandet?

Nå vil vi ha en luftputebåt permanent på det sentrale Østlandet. Men da trenger vi din hjelp!

Isredningskurs

Samtidig skulle flere av våre frivillige sjøreddere på et planlagt isredningskurs denne helgen. Ettersom «Isvekteren» skulle være en del av denne øvelsen, slo vi to fluer i en smekk og gjennomførte dette på Kadettangen i Bærum. Kurset tiltrakk seg mange skuelystne.

Redd deg selv opp fra isen

Faller du gjennom isen befinner du deg i en livsfarlig situasjon. I denne videoen med vår egen overlevelseseksepert, Matt Skuse, kan du lære hvordan du forbedrer dine egne odds om uhellet er ute. 

Isvekteren,donert av Gjensidigestiftelsen, er pr i dag landets eneste i sitt slag. Med økende interesse for trygg ferdsel på isen vinterstid, ønsker vi oss flere slike.

  • Fakta: "Isvekteren"
  • Lengde: 5,4 m
  • Bredde:2,4 m
  • Motor: Ford 1,6 (110 hk)
  • Fart: 24 knop på vann og 34 knop på is
  • Rekkevidde: operasjonstid på 4-5 timer

Lær mer om hvordan «Isvekteren» fungerer.

Bli med inn i «Isvekteren» med pilot Stein Erik Aanerud